Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la teva experiència d'usuari. Si continues navegant, considerem que acceptes el seu ús. Més informació Estic d'acord

La volta al Bages

Un recorregut pels límits de la comarca del Bages, caminant i per etapes.

La confecció de cada etapa

  • Primer un estudi dels mapes i fotografies aèries de la zona, determinar un itinerari teòric que s’acostés als límits comarcals i que fos factible pel que fa a la distància i els accessos en algun vehicle per deixar els caminants i recollir-los.
  • En segon lloc, simular el traçat a l’ordinador resseguint els camins i corriols i si cal, també travessar algun camp per anar lligant la sortida amb l’arribada, projectar-lo a la informació 3D del mapa en relleu de la zona i obtenir així una distància total i un perfil altimètric força aproximat.
  • Carregar el trajecte ("track" en l’argot gps) en el GPS i realitzar la ruta en base a la informació gravada.
  • Comprovar el track resultant de la primera caminada, corregir els punts erronis i possibles marrades i eliminar el teòric inicial. Fer el recorregut per segona vegada per verificar-ne les correccions i retocar, si cal, el track per donar-lo com a definitiu. En alguns casos s'ha precisat d'una tercera i fins i tot quarta temptativa.

El recorregut

El contorn del Bages, té unes dimensions prou considerables com per acumular una bona colla d’etapes. Tot i fent-ne fraccions assolibles en un matí de caminada, n'han sortit un total de tretze.

S'ha intentat, quan ha estat possible d'escollir els llocs de pas mes agradables de veure, evitar l'asfalt i algunes zones afectades pels últims incendis que han afectat la Catalunya Central.

En molts casos però, la inexistència d'un itinerari òptim ha fet necessari enllaçar un camí amb un altre, travessant un bosc o voltant un sembrat, així i tot, son sempre distàncies curtes que donen al·licient a la caminada i fan mes evident la utilitat del GPS.

El perquè del GPS

Potser alguns dels caminants "de tota la vida" consideraran que anar a caminar amb un enginy controlat per uns satèl·lits fa perdre tota la gràcia i la sensació d’aventura de descobrir nous paratges, però d’això res de res, ja que el GPS no és altra cosa que un eina que cal saber fer servir amb mesura i precaució. No ens podem fiar del tot de la informació dels mapes o fotografies ja que en el temps transcorregut des que es van fer poden haver canviat moltes coses, incendis, rierades, obres, tancats particulars o la vegetació que en un esforç permanent, intenta esborrar tot el que els humans anem fent.

També val a dir que el GPS és un veritable substitut a la creixent empastifada de senyals multicolors a la que tots els organitzadors de caminades hem contribuït fins ara i que possiblement aquest aparell màgic que ens diu exactament on som, arribarà a ser en poc temps tan imprescindible com ho és el mòbil ara mateix.

Podeu descarregar-vos els tracks i els petits mapes clau que hem posat a la vostra disposició, els que hem utilitzat com a base per fer el projecte E=1:5000, no s’hi poden posar, però podeu descarregar-los al ICC Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICC).

El recorregut de la Volta al Bages és la unió de diferents camins i senders, alguns d'ells de propietat privada. Pot ser que el camí hagi sofert algun canvi i que no sigui viable la seva realització. El Centre Excursionista 2x2 Santpedor no és el responsable d'aquest, simplement comparteix la ruta.
Top